Etikettaffärsråd-och-tips
Läst 765 ggr
ElsaJohansson
2018-03-17, 10:34

8 tips på hur du kan göra kontoret trevligare

Många befinner sig på ett kontor ett stort antal timmar i veckan. Det är givetvis viktigt att du trivs med dina arbetsuppgifter, arbetsbelastning och kollegor då. Man bör dock inte underskatta vikten av själva arbetsmiljön ur ett rent fysiskt perspektiv. Många studier har visat att ett snyggt, rent och fräscht kontor gör mycket för hur vi upplever vårt arbete och vilken känsla vi har för våra jobb. Det behöver inte alltid kosta skjortan att piffa upp och göra kontoret mer trivsamt. Med några enkla knep kan du i komma långt. Här får du 8 snabba och förhållandevis billiga tips på hur ni kan gå tillväga.

  1. Växter skapar en trivsammare atmosfär

Växter är ett klassiskt och effektivt sätt att skapa ett trivsammare rum på – och det är dessutom inte särskilt dyrt. Det finns många billiga växter som på ett snabbt sätt piggar upp kontoret. Placera dem i fönster, på skrivbord eller i hyllor och sprid gärna ut dem över hela lokalen. Ha sedan ett rullande schema för vem som ansvarar för vattningen.

  1. Satsa på färger i mjuka nyanser

Att inreda med färg behöver inte vara dyrt, det beror helt och hållet på vad man köper in eller vad man vill göra mer färgglatt. Det kan handla om allt ifrån lite mer färgsprakande pennor till att måla om väggarna – det är upp till dig. Satsa gärna på mjuka nyanser och blanda inte allt för många färger, då intrycket kan bli mer rörigt än trivsamt och harmoniskt.

  1. Dekorera väggarna för ett mer ombonat kontor

Att dekorera väggar är en mycket effektiv metod för att göra kontoret mindre stelt. Satsa till exempel på att dekorera kontorsväggarna med kartposters över världen eller den del av världen du befinner dig i. Idag finns det många posters städer och posters online att köpa för en billig peng. Du kan också hitta världskarta poster på till exempel secondhand, kanske till och med en äldre stor från någon skola.

  1. Textilier gör mycket för ett rum

Textilier dämpar eko och gör ett rum mer ombonat. Textilier så som kuddar och gardiner finns i en mängd olika prisklasser, och behöver alltså inte kosta särskilt mycket. Matcha gärna textilierna med de andra färgerna som du redan har i lokalen, eller varför inte bryta av med en ordentlig färgklick?

  1. Sortera och strukturera upp material och prylar

Ett stökigt kontor är inte så trivsamt. En av de billigaste metoderna för att göra kontoret snyggare är att sortera och strukturera till exempel papper, pennor, mappar och annat som ofta hör kontoret till. Lägg dem i lådor, boxar eller andra förvaringsalternativ. Detta ger ett snyggare och trivsammare intryck.

  1. Öka motivationen med roliga citat

Motiverande och peppande citat gör mycket för atmosfären på ett kontor – det är också extremt billigt om ni väljer att själva skriva eller skriva ut citaten. Varför inte rama in något av dem och sätta upp på väggen? Eller satsa på ett veckans citat, där någon ansvarar för ett positivt citat som sedan sätts upp på en whiteboard eller anslagstavla. Det är alltid trevligt med variation.

  1. Låt kontoret spegla den rådande årstiden

Närmar det sig jul? Satsa på en ljusstake med mysig belysning och kanske en julgran om det får plats. Är det sommar? Ta in fler blommor och växter i lokalen. Är påsken på intåg? Lägg fram ett påskägg med godis som medarbetare kan ta av. Vilken årstid eller högtid som än närmar sig finns det många enkla och billiga sätt att låta den spegla av sig på ditt kontor och skapa en härlig stämning i rummet. Det kan bli mycket roligare att jobba inne en varm sommardag om man tar med sig bitar av sommaren in.

  1. Underskatta inte makten av luft och doft

Det är inte bara med visuella medel ett kontor kan kännas mer trivsamt och fräscht. Satsa på en luftrenare eller en doftpåse (om ingen är känslig för doft – kolla alltid upp det innan) för att skapa en fräschare atmosfär på kontoret. Kom även ihåg att detsamma gäller på gemensamma toaletter.

@page { margin: 2cm } p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120% } a:link { so-language: zxx }

Känner du att kontoret du arbetar på är i ett behov av en uppfräschning? Kanske har ni inte budget till att lägga ned stora summor på renovering och liknande? Det finns många billigare sätt att fräscha upp kontoret på. Det kan till exempel handla om färg, textilier, väggdekorationer, positiva citat, ordning och reda bland material samt lukter och doft. Det finns helt enkelt en mängd olika sätt som kan hjälpa er att skapa en mer trivsam miljö på arbetet. Sätt igång redan idag och njut sedan av resultatet.

Upp till toppen